Speelse yoga voor ouder en  het jonge kind
16 mei 2022 

Speelse yoga voor ouder en het jonge kind

Door: Mirjam van der Beek & Helen Purperhart

Yoga is al héél oud! In de 5e eeuw voor Christus werd de basis gelegd voor de Yoga in het oude Indiase Hindoeïsme.  In India is yoga vaak een dagelijks ritueel. Yoga hoort traditioneel bij de verzorging en opvoeding van kinderen. Sinds generaties wordt het doorgegeven van ouder op kind en vormt het een onderdeel van een harmonieus dagverloop. In de jaren ‘70 werd yoga ook bekend in het westen. De vader van Cerise van Zanten behoorde tot de eerste lichting yogadocenten in Nederland. De appel viel niet ver van de boom.  Want ook Cerise van Zanten was er vroeg bij met yoga, vanaf haar vierde zat zij al op kinderyoga. Beluister ook de Podcast van Cerise op Spotify.


 

Passie voor yoga met je kind

Later volgde Cerise zelf ook een yoga opleiding en specialiseerde zich in ouder en kindyoga.  Ze was een van de eerste in Nederland die deze nieuwe vorm van yoga ontwikkelde. Cerise is moeder van Beau en Evie die zelf ook opgroeiden met yoga. Vanaf de geboorte had haar zoon Beau last van spierspanning in zijn lichaam, was schrikkerig en sliep kort en slecht. Het was een kind dat moeite had om vertrouwd te raken met zijn lichaam. Door samen yoga te doen heeft hij langzaam vertrouwd kunnen raken in zijn lichaam en leren te ontspannen en een prachtige ouder kind hechting.  Door de yoga heeft hij dit alles kunnen overwinnen. Beau is nu een vrolijk kind dat lekker in zijn vel zit en regelmatig roept: “YO- GAAA…YOGAAAA…”. Haar dochter Evie heeft van alle ouder- en kindyoga ervaring zeer veel profijt en plezier, ze heeft een uitmuntende lichaamsbeheersing en prachtige motorische ontwikkeling. Yoga is in haar gezin een dagelijkse gewoonte, een bron van plezier en samen zijn. Hierdoor heeft Cerise veel ervaring opgedaan, en vanuit deze ervaring ging zij meer lessen geven aan ouders met jonge kinderen.

 

Bewegen, ontdekken en ontspannen

Jonge kinderen hebben een natuurlijke behoefte aan bewegen, rust en regelmaat. Yoga is een ideale manier om tegemoet te komen aan deze behoefte. Yoga is de kunst van het ontspannen en het ontdekken van je lijf en bewegingsmogelijkheden. Ouder en kindyoga  is samen bewegen, ontdekken en ontspannen. Als een kind veel bewegingservaring opdoet wordt hij lichamelijk sterker. Het bewegen stimuleert de doorbloeding en dit geeft voeding aan de botten, spieren en organen. Het stimuleert ook het lichaamsbewustzijn en aanvoelen van grenzen. Yoga geeft voldoening, dit is een natuurlijk gevolg van het lichamelijk gemak dat je tijdens – en na het oefenen ervaart. Buiten dat het goed voor ouder en kind is, is het ook nog heel erg leuk om te doen.

 

Afstemmen op de ontwikkeling

Ouder en kindyoga is geïnspireerd op houdingen uit de traditionele yoga, gecombineerd met massage- en yogaspelletjes. Het heeft zowel voor ouder als het kind een positieve uitwerkingen op lichaam en geest. In een veilige omgeving worden oefeningen gedaan die aansluiten bij de ontwikkeling van het kind. Ouder zijn vooral in nauw contact met hun kind bezig. Ontwikkelings-gericht spelen met het kind betekent vertrekken vanuit een basisvertrouwen. Wanneer het kind zich goed voelt in zijn lijf begint het leren vanzelf. Respect voor de bewegingsontwikkeling betekent respect voor de eigenheid van het kind. Ontwikkelen is groeien naar vrijheid en zelfstandigheid binnen de grenzen van de eigen mogelijkheden, en bewegen is de basis van alles wat een kind gaat leren.

Top 3 ouder en kind oefeningen

We hebben 3 meest favoriete ouder en kindyoga oefeningen voor je geselecteerd.


1. kleedje rijden

Je staat voor het kleedje.

Leg het kind op zijn buik of rug op het kleedje.

Houdt de uiteinden van het kleed vast.

Sleep het kind op het kleed door de ruimte.

Je kunt ook ronddraaiende bewegingen maken.

 Tip: Doe dit rustig en gecontroleerd zodat het kind niet van het kleed glijdt.


Effect

Het reguleert de spierspanning.

Het stimuleert het evenwichtsgevoel.

Het ontwikkelt de coördinatie.2.  Fietsen

Het kind ligt voor je op zijn rug.

Pak zijn voetjes vast.

Beweeg de benen om en om naar de borst.

Tip: Beweeg de benen  op het ritme van je ademhaling.


Effect

Het opent het heupgebied.

Het versterkt de beenspieren.

Het stimuleert de spijsvertering.3. Maangroet

Halve maan, volle maan,  halve maan.

Mooie maan geel en rond, schijnt voor jou tot aan op de grond.

Dag mooie maan, daaaag.

Tip: Stretch niet te ver voor het kind.


Effect

Maakt je rug en romp soepel.

Het stimuleert de spijsvertering.Bonus oefening van Umoja


Boot

Je zit op de grond met opgetrokken benen.

Het kind zit in je schoot met zijn voeten naar je toe.

Breng de benen van het kind schuin omhoog.

Houd de onderbenen van het kind vast.

 Tip: Schommel heen en weer en zing het liedje ‘schuitje varen’.

Effect

Het verstevigt de buikspieren.

Het ondersteunt de rug.

Het bevordert de spijsvertering.Don’ts:

  • Ouder-kind yoga is niet prestatiegericht. Het gaat dus niet zozeer om de perfecte alignment van de yogahoudingen, maar vooral in het plezier. Houd het speels.
  • Masseer een kindje nooit bij koorts of als het net is gevaccineerd.
  • Maak geen vast lesplan wat je af wilt werken met kinderen. Wees flexibel en durf verwachtingen los te laten.

Do’s

  • Doe de oefeningen rustig. Zeker met hele jonge kinderen moet je het tempo aanpassen.
  • Luister naar je intuïtie bij het doen van yogahoudingen of massage oefeningen. Blijf naar het kind kijken en volg zijn/haar grenzen.
  • Geniet samen van tijd en aandacht voor elkaar. Zet je mobiel uit en even van quality time together.Ouder en kindyoga docent worden?

Leer hoe ook jij les kunt geven aan ouders met jonge kinderen van 0-3 jaar.  In de ouder en kindyoga opleiding bieden we jou de basis van ouder en kindyoga met een scala aan speelse yogaspelletjes die direct toepasbaar zijn in je werk of thuis in het gezin. Iedereen die zich op een professionele manier wil verdiepen in ouder en kindyoga kan deelnemen aan de opleiding. Je kunt de opleiding live op locatie volgen of online waar en wanneer jij wilt.


Boekentip voor ouder en kindyoga

Dit kleurrijke boekje staat boordevol ideeën om samen met je kind van 0 tot en met 3 jaar te gaan bewegen. Het biedt een schat aan eenvoudige rek-, strek- en ontspanningsoefeningen op basis van traditionele yogahoudingen, waardoor de onderlinge band wordt versterkt en in de behoefte aan aanraking wordt voorzien. Elke oefening hoeft slechts enkele minuten te duren. De oefeningen kunnen zittend, liggend of staand uitgevoerd worden, waarbij het kind wordt gedragen of getild; er zijn oefeningen voor klimmen en klauteren, vliegen en draaien, buigen en strekken, schommelen en tuimelen en oefeningen met een bal. Afsluitend zijn er drie series oefeningen voor wie langer bezig wil zijn: een voor de ochtend, een voor de middag, een voor de avond. Klik hier om het boek te bestellen.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us