Waarom creativiteit kinderen helpt!

door:  Marion van der Laarse

Marion van der Laarse houdt van creativiteit! Ze geloof in creativiteit!! Ze ervaart dagelijks de kracht van creativiteit, bij haarzelf en bij anderen. Haar specialiteit bij de Kinderyoga Academie is het geven van de creatieve kindercoach opleiding. Creativiteit is een krachtig middel dat heling, verbinding en inzicht brengt, maar ook ontspanning, flow en plezier. Het is haar missie om mensen verder te helpen in hun ontwikkeling en (weer) in beweging te brengen met behulp van creativiteit. Kunstzinnige materialen zoals kleurpotlood, krijt, verf en klei voegen zowel luchtigheid als diepgang toe aan je werk als kindercoach. Maar hoe werkt dat dan? Op wat voor manier is het dan helpend om kunstzinnig aan de slag te gaan? In deze blog geeft Marion je zes goede redenen om creatief te zijn.


1. Creativiteit helpt je om je te uiten

Zo kun je je boosheid eruit krassen met zwart krijt op een groot vel papier. Of je verdriet eruit schilderen met waterige verf in zachte kleuren. Of je vurige liefde in een lyrisch gedicht vol felrode hartjes uiten. Of je toekomstwensen in woord en beeld in een collage plakken. Door beelden te geven aan wat er in je leeft, geef je het letterlijk de ruimte. En creëer je nieuwe ruimte in jezelf.

uiten emoties met creativiteit

2. Creativiteit helpt je zelfbewuster te worden

Je verbeeldt letterlijk dat wat in je leeft. Kijken naar je werkstuk en je creatief proces is als kijken in een spiegel, maar dan voorbij het buitenste laagje (zit je haar goed?). Welke gedachten en gevoelens kwam je allemaal tegen in jezelf, terwijl je tekende of schilderde? En het eindresultaat, wat zie je precies? Hoeveel ruimte heb je op het papier ingenomen, hoeveel kleur heb je gebruikt? Heeft je boom wortels, heeft je mens een gezicht, heeft je huis ramen? Herken je jezelf in je eigen werkstuk?

3. Creativiteit helpt je om in beweging te komen

Letterlijk. Want hoe begin je? En waar? De eerste stip op het witte vlak… het vraagt moed om die te zetten. Of als iets goed gelukt is… de angst om verder te werken en het misschien te ‘verpesten’… Dit soort blokkades ervaren tijdens je creatief proces en ze vervolgens overwinnen, is heel leerzaam. Het helpt je om je eigen belemmerende gedachten te relativeren en zo ook in het dagelijkse leven meer in actie te komen.

4. Creativiteit helpt je verbinden met jezelf en het moment

Alsof de tijd even stilstaat. Alsof alleen jij en je werkstuk bestaan. Flow. Dit heerlijke stromende gevoel kan ontstaan als je er in geslaagd bent om jouw belemmerende overtuigingen te relativeren en te gaan creëren vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd. Zomaar te doen waar je zin in hebt, wat goed voelt in het hier en nu, is een helende en verbindende ervaring.

5. Creativiteit helpt je flexibeler en positiever in het leven te staan

Alles wat je tegenkomt binnen het creatief proces is als een oefening voor het dagelijks leven. Je verkent je grenzen, oefent in omgaan met tegenvallers, leert je zelfkritiek relativeren,  leert volhouden en vertrouwen. Je leert contact maken met je intuïtie en in het hier en nu volledig aanwezig te zijn. Door al deze oefening, zul je zien dat de dagelijkse dingen je makkelijker afgaan.

6. Creativiteit bekrachtigt je, geeft zelfvertrouwen

Het creatief proces leert je veel over jezelf en nodigt je uit om buiten je comfort zone te treden op een zachte en plezierige manier. Je verruimt je grenzen, je verruimt je kijk op jezelf en het leven. Je groeit en mag daar trots op zijn! Daarnaast zijn de werkstukken die je maakt altijd betekenisvol en daardoor verrassend mooi. Ook daar mag je trots op zijn. Zoveel redenen om je oude kleurpotloden weer eens tevoorschijn te halen! Ik heb een e-book voor je samengesteld met 6 creatieve oefeningen die je inspiratie geven om zelf aan de slag te gaan. Je kunt dat hier aanvragen. Natuurlijk ben je ook van harte welkom om eens langs te komen in mijn Atelierpraktijk in Friesland waar ik voor de Kinderyoga Academie de Creatieve en Kindercoaching opleiding verzorg. Hoe dan ook, geniet ervan!

Bron illustraties: werkstukken van cursisten uit de opleiding creatief (kinderen)coachen.

Gratis Creatieve Kindercoach opleiding 

Wil je leren om op een creatieve en kunstzinnige manier kinderen en hun ouders te begeleiden? In deze opleiding ga je kunstzinnig aan de slag met een scala aan creatieve tools die direct toepasbaar zijn in de praktijk. De theoretische basis krijg je aangeboden in de online lesomgeving, zodat je op je eigen tempo in de leerstof kunt duiken. Tijdens de 4 live lesdagen ga je praktisch in het atelier aan de slag met tekenen, schilderen en boetseren. Door het zelf te ervaren, heb je de beste leerschool en krijg je veel inspiratie. Ook gebruiken we de lesdagen om samen te oefenen met de verschillende technieken binnen het creatief coachen. Klik hier om de opleiding te bekijken.


E-book  met 6 creatieve oefeningen? Klik hier om je het te downloaden>>

Heb je zelf ook nog tips? Deel je tip hieronder de blog.

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us