Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is op jezelf vertrouwen. Vertrouwen hebben dat je het kan en als je het nog niet kunt het vertrouwen hebben dat je het kunt leren. Zelfvertrouwen is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen met zelfvertrouwen vinden zichzelf de moeite waard, hebben een positief zelfbeeld en durft uitdagingen aan. Kinderen worden niet geboren met een grote dosis zelfvertrouwen, het is een proces, kinderen leren hun zelfvertrouwen ontwikkelen met behulp van ouders, leerkrachten en kinderyoga bijvoorbeeld.

Een kind kan zich onzeker voelen over zichzelf of over zijn kunnen. Op school kan dit zich uiten in een kind dat geen fouten durft maken (en op deze manier dus faalangst ontwikkelt) of zich niet durft toewijden aan iets nieuws. Ook in gedrag kan dit op verschillende manier kenbaar maken. Er zijn kinderen die zich hierdoor stil en afzijdig gaan gedragen, anderen willen het juist verbergen door extra stoer te doen en zich zo te gedragen. Echter is het aangewezen om dit goed in de gaten te houden. Kinderen met een laag zelfvertrouwen of faalangst kunnen op lange termijn een laag en negatief zelfbeeld creëren met alle gevolgen van dien.

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen door kinderyoga
Zelfvertrouwen (of het gebrek eraan) toont zich vaak in onze houding. Wanneer iemand in elkaar gezakt aan tafel zit, toont hij al direct minder zelfvertrouwen dan iemand die stevig zit of staat. Je gedachten en lichaam hangen heel sterk samen. Daarom is het belangrijk om met de kinderen te gaan ‘oefenen’ op een stevige houding, de gedachten volgen nadien. Om dit te oefenen kan je balansspelletjes gaan doen. Kinderyoga draagt bij tot de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van het kind en wordt er ook aandacht aan oefening die het zelfvertrouwen van het kind vergroten. Tijdens een yogales worden zowel de mentale als emotionele en spirituele facetten van het wezen aangesproken. Het kind kan zich hierdoor verder ontwikkelen op alle vlakken waardoor het zelfvertrouwen de kans krijgt om te vergroten.

Door herhaling van de oefeningen zal de ontwikkeling van het zelfvertrouwen toenemen. Heel veel oefeningen die worden aangeboden binnen de kinderyoga hebben een positief effect op de ontwikkeling van het zelfvertrouwen.  Oefeningen die daar bij horen zijn bijvoorbeeld; de houthakker, de krijger en de gorilla.  Het opzeggen van positieve affirmaties heeft ook een positief effect bij het versterken van het zelfvertrouwen. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Ik ben me bewust van mijn talenten
  • Ik vertrouw op mezelf
  • Ik kan het
  • Ik zet door