Yogablok

Een yogablok is een rechthoekig blok, gemaakt van schuimrubber of kurk. De schuimrubber blokken zijn lichter in gewicht en voelen zachter aan dan de yogablokken van kurk. Deze voelen prettiger aan op de gewrichten en bij de ruggengraat. Voor kinderen zijn deze blokken dan ook geschikter. Het schuimrubber geeft wat mee in de bewegingen. Yogablokken hebben afgeronde hoekjes. Je kunt het yogablok liggend op het smalle / grote vlak gebruiken of staand op de korte kant. Yogablokken kunnen worden gereinigd met een vochtig doekje, ze mogen niet in de wasmachine.

Wat kan je met een yogablok in de kinderyogales?

Het yogablok kan ondersteuning bieden in oefeningen óf deze juist meer uitdagend maken. Ook kan het yogablok de fantasie van kinderen prikkelen. Het blok kan in een Sinterklaas-les bijvoorbeeld dienen als ‘pakje’ in de stoomboot of als ‘cadeautje’ dat vervoerd moet worden met de voeten in de ploeg. Ook kun je er bijvoorbeeld mee ‘bowlen’. In combinatie met een yogawiel kunnen de blokken aan de zijkanten van het yogawiel worden geplaatst, zodat deze steviger staat, en er vervolgens balansoefeningen op het wiel kunnen worden gedaan; zoals de boomhouding.

Wat zijn de voordelen van het werken met 1 of meer yogablokken in de kinderyogales?

  1. Het yogablok geeft je lijf ondersteuning.
  2. Het yogablok zorgt voor meer flexibiliteit van de spieren in je lichaam.
  3. Het yogablok geeft je lichaam meer stabiliteit, waardoor het makkelijker is om in evenwicht te blijven. Hierdoor worden balansoefeningen eenvoudiger.
  4. Het yogablok kan voor een betere alignment zorgen in de houdingen. Hier kan aandacht aan worden besteed in een tieneryogales.
  5. Het yogablok kan bescherming bieden tegen blessures, doordat het ondersteuning biedt in moeilijke yogahoudingen.
  6. Met het yogablok kun je je lijf laten wennen aan moeilijkere houdingen.

Voorbeelden van yogahoudingen die makkelijker kunnen worden gemaakt met een yogablok:

  1. De kraai – Plaats 2 blokken onder je hielen.
  2. Gestrekte driehoek – Plaats het blok onder de hand die richting de grond wijst.
  3. Hurkhouding – Plaats 2 blokken onder de voeten.
  4. 4. Gestrekte hoekhouding - Plaats je onderste hand op het yogablok (zie plaatje)

Image by Freepik