Zo maak je een muzikaal feestje thuis en in je les!
25 maart 2022 

Zo maak je een muzikaal feestje thuis en in je les!

-Mirjam van der Beek-

In de Nationale Kindermuziekweek van 1-10 april kunnen kinderen van 0-12 jaar 10 dagen lang genieten van het maken van én het luisteren naar (live) muziek. De muziekweek is een initiatief van 13 grote Nederlandse organisaties uit de muzieksector die hun krachten hebben gebundeld om muziek voor kinderen toegankelijk te maken. Muziek verbindt en van muziek word je blij. En dat zijn nou precies de kernwaarden van yoga.  Daarnaast draagt muziek ook bij aan de cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen.  En door muziek en beweging te combineren is het ook nog eens goed voor de lichamelijke ontwikkeling. Het zingen van liedjes terwijl kinderen bewegen helpt ze om de bewegingen beter te onthouden. Je kunt muziekinstrumenten zoals: rainsticks, hapidrum en klankschalen inzetten in je les en samen muziek maken. Dansen op muziek kan voor kinderen helpen te ontladen en een uitlaatklep zijn om gevoelens op een fijne manier te uiten. In de eindontspanning kan rustgevende muziekinstrumenten gebruiken zoals harp, gitaar, klankschalen om kinderen nog meer te laten ontspannen. In deze blog geeft Mirjam speciaal voor de 10 daagse kindermuziekweek 10 tips om er muzikaalfeestje van te maken.


1. De wereld is rond

Het liedje ‘Rond’ is heerlijk om in de baby/dreumesyoga samen te doen voor ouder en kind.

Hoog is de lucht

Laag is de grond

Draaien, draaien de wereld is rond

Hoog is de lucht

Laag is de grond

Draaien, draaien de wereld is rond


2. Mantra zingen

Het mooiste instrument dat er is heb jij zelf altijd bij de hand. En dat is natuurlijk je zangstem! Zing samen met Mirjam van der Beek de mantra ‘Adi Shakti’

Adi Shakti, Adi Shakti, Adi Shakti, Namo Namo
Sarab Shakti, Sarab Shakti, Sarab Shakti, Namo Namo
Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Namo Namo
Kundalini Mata Shakti, Mata Shakti, Namo Namo

Vertaling:
 Ik buig (toon respect) voor de oerkracht.
 Ik buig (toon respect) voor de allesomvattende kracht en energie.
 Ik buig (toon respect) voor datgene waardoor God schept.
 Ik buig (toon respect) voor de creatieve kracht van de Kundalini, de Goddelijke Moeder kracht.


3. Wegdromen op muziek

Kom liggen op je rug.
 Sluit je ogen.
 Breng je handen langs je lichaam en laat je voeten zachtjes naar buiten vallen.
 Stel je voor dat je in een tovertuin ligt.
 Om je heen zijn allerlei bloemen.
 Ruik de geur van de bloemen.
 Het wordt donker.
 De bloemen lichten op in het donker, als fonkelende sterren.
 Wanneer je omhoog kijkt, zie je in de lucht ook talloze lichtpuntjes.
 Je mag een wens doen.
 Herhaal de wens 3x in gedachten.
 In de tovertuin mag je wensen wat jij wilt!
 Een wensster gloeit op in het donker.
 Dan wordt het langzaam weer lichter.
 Je mag je ogen openen.
 Vertrouw erop dat jouw prachtige droom uit mag komen!


4. Dansdoekjes

Met de dansdoekjes kun je met jonge kinderen het versje 123 wiedewiedewie doen. In het filmpje laat Félice van der Sande  zien hoe je ze kunt inzetten thuis of in je les. 

5. Schudden maar!

 In een kinderyogales over dieren kun je gebruik maken van de gehaakte dierensambaballen. Door ritmische muziek erbij op te zetten kunnen kinderen bewegen als de verschillende dieren. Je kunt de kinderen ook met hun lijf laten schudden als een sambabal. Dit helpt om het lichaam te ontspannen, geeft energie en maakt je hoofd leeg. In deze playlist vind je heel veel leuke schudmuziek: 


6. Rekken en strekken

Het is goed om voordat je yoga doet je lichaam eerst op te warmen. Dit is superleuk als je  dat doet met ‘Rek en strek’ lied  met de bijbehorende rek en strek bewegingen. Door het liedje in kanon te zingen geeft extra focus.

Rek en strek 2x

Draai eens  om 2x

Dat doen wij bij yoga 2x

Doe maar mee

Namasté


7. Lieveheersbeestje massagelied

Vraag voordat je gaat masseren eerst toestemming en geef aan wat je wel en niet fijn vindt. Bijvoorbeeld een zachte of een harde aanraking, snel of langzaam.


 Wrijf je handen warm en leg ze op de rug van je kindje.
 Maak een cirkel.
 Maak met je vingertoppen de stippen op de rug van het lieveheersbeestje.
 Leg je handen op de rug.
 Schud je handen los.


8. Bhalobashi baby

‘Bhalobashi baby’ is een prachtig wiegeliedje dat je met de draagdoek in de wiebelplank kunt doen met jouw kindje. Als je geen wiebelplank hebt kun je deze ook op de grond doen en samen heen en weer wiegen op de muziek met de baby of dreumes in de draagdoek. 


9. Raad de klankschaal

Voor dit concentratiespelletje heb je klankschalen in verschillende formaten nodig. Laat de kinderen eerst 2 verschillende klankschalen horen. Een grote en een kleine. Wat is het verschil in klank? Vervolgens mogen de kinderen hun ogen dicht doen. Speel 1 van de klankschalen. Laat de kinderen raden welke klankschaal zij hebben gehoord. Vervolgens kun je meer klankschalen toevoegen aan het spel en kun je de kinderen om de beurt 1 klankschaal laten spelen.


10. Waar komt het geluid vandaan?

Dit spel kun je gebruiken bij de eindontspanning. Laat 1 kind met een koshi door de ruimte lopen terwijl de andere kinderen met ogen gesloten liggen. Laat hen met hun vinger wijzen waar het geluid vandaan komt. Vervolgens tikt het kind met de koshi een ander kind aan en gaat deze lopen met de koshi.


Meer weten over kinderyoga met muziek?

Wil je zelf ook kinderyoga met muzieklessen geven? In de cursus kinderyoga met muziek bieden jou de een scala aan muzikale yogaspelletjes. Je kunt de cursus  online volgen.  In de nascholing kindercoach & kinderyoga is de cursus kinderyoga een onderdeel. 


Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us