Happy kids door massage en aanraakspel!
05 september 2022 

Happy kids door massage en aanraakspel!

-Corina Elzenaar-

Aanraken is een oervorm van communiceren en een levensbehoefte.  Ieder kind heeft aanraking nodig voor een gezonde en goede lichamelijke en sociale ontwikkeling. Aanraakspel levert een zinvolle bijdrage aan een goed pedagogisch klimaat thuis, op school en in de kinderopvang.   In deze blog geeft Corina Elzenaar van Happy Kids Massage tips voor massagespel met kinderen en deelt ze haar favoriete massagespelletjes en kriebelliedjes.


Het effect van aanraakspel

Mits het op een juiste manier wordt toegepast heeft het ook nog een positief effect op een betere focus, meer ontspanning, verbeterde weerstand, een beter lichaamsbesef en meer zelfvertrouwen. Bovendien draagt het bij aan meer onderlinge verbondenheid binnen de groep en het gezin. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die op jonge leeftijd opgroeien met aanraakspelletjes,  weerbaarder worden tegen ongewenste aanraking. Kinderen leren tijdens het aanraakspel hun grenzen aan te geven en elkaars grenzen te respecteren. Wanneer massage een onderdeel wordt van de opvoeding heeft dit niet alleen nu maar ook in de toekomst kan dit veel mentale en lichamelijke klachten helpen voorkomen. Niet voor niets is massage de oudste vorm van genezing die we kennen.


Kriebelbox als sensorisch spel

Naast massage bij elkaar zijn er binnen de Happy Kids Massage methodiek ook verschillende vormen mogelijk dat kinderen zichzelf leren masseren (selfcare massage) of masseren met materialen uit de kriebelbox als vorm van sensorisch spel.  De kriebelbox is een bak met allemaal verschillende materialen waarmee je kan kriebelen. Van kwastjes tot balletjes en van stofhandschoenen tot hondenspeeltjes. Je zal verrast zijn hoe lekker je hiermee kan masseren. Een echte Must Have voor iedereen met jonge kinderen.

  

5 basisregels voordat je gaat masseren

  • Vraag ALTIJD toestemming of je mag masseren. Ook al is het je eigen kindje. Hierdoor leren kinderen meteen hun grenzen aan te geven.
  • Vraag WAAR je mag masseren of waar liever niet.
  • Ga nooit over grenzen, nee is nee. Maar kijk ook naar alternatieven wat wel kan. Wil het kind niet door handen worden gemasseerd, maar misschien wel door iets uit de kriebelbox?
  • Zorg dat zowel de gever als de ontvanger ontspannen is. Masseer bijvoorbeeld nooit net na een ruzie.
  • Masseer nooit bij koorts. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam is dan al aan het werk en dan kan je het beter niet nog eens extra activeren.

 

Relaxed aan de slag

Omdat het belangrijk is dat zowel de gever als ontvanger ontspannen zijn voordat je gaat masseren zijn ontspanningen oefeningen en meditatie ook een onderdeel binnen de methodiek. De handademhaling is de meest favoriete ontspanningsoefening. Hij is vrij simpel. Met de vinger van je ene hand volg je de vorm van je andere hand. Bij iedere vinger naar boven adem je in, en naar beneden adem je uit.

Massage verhaaltjes en kriebelliedjes

Maar binnen de onderlinge kindermassage wordt natuurlijk het meest gebruik gemaakt van massageverhaaltjes en kriebelliedjes. Binnen de Happy Kids Massage methodiek hebben we 21 'eigen' massagegrepen en maar liefst 5 boeken vol massageverhaaltjes en liedjes. En natuurlijk hebben we onze eigen massage handpop Fladder. Wanneer je eenmaal bekend bent met de grepen kan je al snel meedoen.

 

De 7 voordelen van kindermassage - podcast

Wanneer je vraagt aan iemand: " Waaraan denk je bij het woord massage?", dan is het antwoord vrijwel altijd: "Ontspannend!" En dat klopt natuurlijk. Maar massage heeft nog zoveel meer voordelen dan dat het enkel ontspannend is. Wist je bijvoorbeeld dat het ook de weerstand verbetert en bijdraagt aan meer onderlinge verbondenheid? In deze podcast vertelt Corina je wat nog meer voordelen zijn wanneer je met kindermassage aan de slag zou gaan binnen je gezin of werk.


Kinder Massage training

Wil je leren hoe je (onderlinge) kindermassage kunt inzetten op school, in de kinderopvang, thuis of in een kinderpraktijk? Met deze opleiding leer je hoe je kindermassage op diverse manieren kunt inzetten met als doel lichamelijke klachten ten gevolg van stress te verminderen of liefst te voorkomen. Kindermassage helpt kinderen om zich bewust te worden van hun eigen lijf. Hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Klik hier voor meer informatieDe redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us