Gedraaide houding
Bij een gedraaide houding, ook wel twist of torsie genoemd vindt er een draaiing plaats in de rug. Het zwaartepunt van het lichaam ligt in de buik.
Wat is het effect van een gedraaide houding?
Wanneer de yogi een gedraaide houding uitvoert, wordt de bloedtoevoer naar de organen en darmen gestimuleerd, waardoor deze met zuurstofrijk bloed worden gevoed. Door de draaiing worden de organen en de darmen gemasseerd, waardoor ze hun functie beter kunnen uitvoeren. De spijsvertering en de uitscheiding verbeteren. Draaiingen hebben een ontgiftend effect op het lichaam. Gedraaide houdingen helpen voor een goede lichaamshouding, doordat de buikspieren worden getraind en de onderrug beschermen tegen pijn. Spanningen in de spieren rond de ruggengraat en in de heupen kunnen worden weggenomen. Doordat de rugspieren worden getraind, kunnen de borst- en schouderspieren zich beter ontspannen. Gedraaide houdingen hebben een kalmerend effect als je je rusteloos of geïrriteerd voelt. Wanneer je je moe voelt, kunnen draaiingen juist energie geven. Gedraaide houdingen creëren ruimte in het lichaam en zorgen voor flexibiliteit en souplesse.
Wat is het effect van een omgekeerde houding?
Omgekeerde houdingen verbeteren de circulatie in de lymf- en bloedvaten. Inversies hebben een diepe, ontspannende uitwerking op het hartcentrum. Het immuunsysteem, de hormoonbalans (door de stimulans van de pijnappelklier, hypofyse en de schildklier), de lichamelijke en geestelijke stabiliteit en het concentratievermogen worden verbeterd. Omgekeerde houdingen hebben een ontspannende werking op lichaam en geest. De hoofdstand kan een opwekkende uitwerking hebben. Door bloedtoevoer naar de hersens wordt de alertheid vergroot. De spijsvertering wordt gestimuleerd. Inversies verbeteren de concentratie.
Voorbeelden van gedraaide houdingen voor kinderen
Zeilboot, kever en gedraaide stoel en driehoek. Tip: Kinderyogakaarten en Kinderyogaboek van Helen Purperhart.