Piekeren

Piekeren is dat je zorgen hebt en dat je bijna niet kan ophouden om aan deze zorgen te denken. Het is eigenlijk steeds hetzelfde cirkeltje lopen in je hoofd. Het is lastig om hiermee op te houden. 

Wat zijn piekergedachten?

Soms helpen gedachten je, bij het verzinnen van iets leuks of het vinden van een oplossing. Maar bij piekeren helpen gedachten juist helemaal niet, je komt niet echt tot een oplossing.  Bijvoorbeeld als je een proefwerk hebt de volgende dag en je denkt dat je niet goed genoeg geleerd hebt, of je bent daar onzeker over. Dan kun je denken: ik heb niet goed geleerd, wat als ik nu het proefwerk niet goed maak, dan haal ik een laag cijfer, dan wordt misschien ook mijn rapport slecht. Zou het helpen als ik morgen ziek ben? Dan hoef ik niet naar school. Oh nee, dan kan ik ook niet naar het feestje van Elvira. Dus ik moet ook naar school. Maar wat als ik het proefwerk niet goed maak? Zo gaat het steeds opnieuw…

En vaak pieker je op momenten waarop het niet handig is omdat je dan iets anders wilt doen, als je je wilt concentreren bijvoorbeeld of als je net lekker wilt slapen. De gedachten die je hebt tijdens het piekeren, noemen we ook wel piekergedachten. Van piekergedachten word je niet heel vrolijk, het kan ook wat stress geven en kost veel energie, steeds aan hetzelfde denken!

Kinderyoga en piekeren

Bij kinderyoga besteden we aandacht aan het – tijdelijk –stoppen van piekergedachten. Tijdens  de les kun je samen piekergedachten bespreken. Wat zijn piekergedachten? Wat denk jij dan? En je hoort wat een ander denkt. Ook we doen samen oefeningen om de piekergedachten te stoppen, zodat je ’s avonds lekker kunt slapen of als je op school werkt, je er niet de hele tijd aan hoeft te denken. 

Zo leren kinderen om op een afstandje te kijken naar hun gedachten. Alsof het een trein is die voorbij rijdt op zo’n ronde speelgoedbaan. Je kan meerijden met de trein, maar je kunt ook ernaast staan en kijken naar de trein. Dan zie je je gedachten wel, maar ben je ze niet.

Je kunt ook leren om met je aandacht in het hier en nu te blijven en je te focussen op wat je aan het doen bent. Dit heet mindfulness. Door bijvoorbeeld door met je lijf bezig te zijn, dus yogahoudingen en –spelletjes in doen. Wedden dat je dan die gedachten niet hebt? Maar je kunt ook leren om stil te zitten en je te focussen op je adem en voelen hoe je buik beweegt als je in en uit ademt.  Zo oefenen je om minder te piekeren!

Piekeren