Yin Yoga

Yin Yoga is een rustige yogavorm waarbij de houding een langere tijd wordt vastgehouden. Vaak drie tot vijf minuten. Bij Yin Yoga wordt het bindweefsel langzaam gerekt waardoor de gewrichten soepel blijven. Er wordt als het ware ruimte gecreëerd in het bindweefsel en de gewrichten. Grondlegger van Yin yoga is de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie. Hij baseert zijn theorie op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur.

Wat betekent Yin en Yang?

Het woord Yin is een Chinees begrip en daarbij hoort ook het begrip Yang. Misschien heb je wel eens gehoord van yin en yang? En misschien weet je dan ook het symbool erbij? Een cirkel met twee helften, waarvan één wit is en één helft zwart. In de witte helft zit een zwart puntje en in de zwarte helft een wit puntje.

Het principe van Yin en Yang is, dat alles (de wereld, het heelal, mensen, dieren, dingen) twee soorten kanten hebben, een yin en yang kant. Het zijn twee begrippen die heel verschillend zijn, maar elkaar aanvullen en dus bij elkaar horen.  Een voorbeeld is licht en donker. Licht is yang en donker is yin. Licht en donker zijn tegenover gesteld aan elkaar, maar horen ook bij elkaar. Zonder donker zouden we niet weten dat er licht is en omgekeerd. Bij yin hoort bijvoorbeeld aarde, donker, koud, nacht, maan, water en bij yang hoort bijvoorbeeld lucht, licht, warm, dag, zon, vuur.

Wat is yang yoga?

Vormen van yoga die yang zijn, zijn actief. Je beweegt veel, je doet bijvoorbeeld veel houdingen redelijk snel achter elkaar en je krijgt het warm. Yin yoga is een rustige vorm van yoga, waarin je één yogahouding 3 tot 5 minuten aanhoudt. Je probeert in deze houding je lichaam en gedachten zo stil mogelijk te houden. De meeste houdingen zijn zittend of liggend. Je blijft dus lang in één yogahouding.

De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel (dat wat je spieren en gewrichten met elkaar verbindt) en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los.

Kinderyoga en Yin en Yang

Tijdens kinderyoga worden er meestal actieve yang houdingen beoefend. De yin houdingen kunnen ook worden ingezet om kinderen te laten ontspannen. Een favoriete yinhouding die regelmatig in wordt gezet in een kinderyogales is de muishouding en de schelp. Echter worden de houdingen niet zo lang vastgehouden als in een volwassen yin yogales.