Reageer jij kinderachtig? Dan is je innerlijk kind de baas!
01 mei 2021 

Reageer jij kinderachtig? Dan is je innerlijk kind de baas!

Het is heerlijk kinderyoga uit te dragen in de wereld zodat heel veel kinderen kunnen groeien en bloeien met yoga. De afgelopen 22 jaar heb ik ontdekt dat het niet alleen fijn is voor kinderen, maar dat het ook heel helend is voor volwassenen. Door het spelen met yoga word je speelse innerlijke kind aangewakkerd. Vaak gaat dat gepaard met heel veel plezier, verwondering en nieuwsgierigheid, allemaal mooie kwaliteiten die bij het onbevangen kind horen. Naast deze vreugdevolle ervaringen kan het ook gebeuren dat er een gekwetst innerlijk kind tevoorschijn komt. Dit kan soms zo pijnlijk en kwetsbaar voelen, dat je je afvraagt of het ooit nog wel goed komt en hoe je dit gekwetste innerlijk kind kunt troosten en gerust stellen. De afgelopen jaren heb ik mij bezighouden met deze vraagstukken. Ik ben gaan onderzoeken hoe ik mijn gekwetste kindstukken een veilige plek kon geven in mezelf zodat de mijn wonden uit het verleden kon helen.  Alle kennis en ervaringen die ik heb opgedaan vormen de basis van hoe ik in het leven sta.  In deze blog vertel ik je meer over innerlijke kinderen en wat jou kan helpen om het kind in jezelf te helen.

Magische wereld van het kind

Het rijk van het innerlijke kind is magisch, het is de wereld van de innerlijke beelden die zich in jou afspeelt. Innerlijke kinderen zijn delen in jezelf die zich aan je laten zien als ingeving, gevoel of gedachte. Alles wat je raakt en waarnaar je verlangt is een boodschap van je innerlijke kind. Iedereen heeft innerlijke kinderen in zich. Ze blijven je hele leven bij je en onthouden pijnlijke en plezierige ervaringen die je je niet meer bewust herinnert.  Het is als een echt kind die onbeschadigd, puur en heel op de wereld kwam. Het is ook het kwetsbare deel in jou waarin je gevoelens, ervaringen en herinneringen uit je kindertijd zijn opgeslagen.

Wonden uit je kindertijd

Wonden uit je kindertijd kunnen ontstaan als kind het gevoel hebt gekregen dat er niet goed naar je werd geluisterd, je tegen je zin je aan wetjes en regeltjes uit de grote mensen wereld moest houden of dat je niet op tijd de aandacht kreeg waarnaar je verlangde op dat moment. Vanuit je kinderlijke beleving neem je dan soms (kinderlijke) besluiten die je de rest van je leven blijft volhouden. Als volwassene zit je daar maar mooi mee omdat het gekwetste kind op de meest onverwachte momenten ineens omhoog komt borrelen.  Je kunt daar behoorlijk last van hebben als je je emoties niet onder controle kunt houden als je wordt getriggerd.  Deze gekwetste innerlijke kinderen hebben effect op jouw humeur en zorgen ervoor dat je je kinderachtig gaat gedragen.  Deze gevoelens zijn vaak ontstaan door een gemis dat het kind heeft ervaren.  Ze zijn herkenbaar als stereotiep gedrag die je hele doen en laten bepalen. Enkele voorbeelden zijn de  driftkop, angsthaas, pietje precies en de huilebalk. Het gekwetste kind ervaart de wereld niet door een roze bril zoals het speelse kind, maar voelt zich onveilig en ervaart pijn, verdriet of boosheid. 

Neem je gedrag onder de loep

Het helen van emotionele wonden uit je kindertijd voorkomt dat ze in de rest van je leven tot uiting komen in bepaald gedrag. De wond doet namelijk zoveel pijn, dat je jezelf gedrag hebt aangeleerd om er mee om te gaan. Dit gedrag behoedt je niet alleen van pijn, het zorgt er ook voor dat je niet volledig jezelf kunt zijn. Denk maar eens aan de innerlijke controleur die constant alles onder controle wilt houden en de perfectionist die altijd zijn best wilt doet. Daarom is het goed om je kinderachtige gedrag onder de loep te nemen. De eerste stap is om jezelf te accepteren, jezelf toestemming te geven om boos te zijn en vooral de tijd nemen om te helen. Belangrijk is dat je met het volwassen deel in jou echt aandacht en tijd gaat geven aan het kind-deel in jezelf. Door de omstandigheden waarin het kind in terecht gekomen heeft het bepaald gedrag aangeleerd om te overleven.  Vaak plakken volwassenen dan een etiket als baasspeler, lafaard, pestkop of druktemaker op het kind waar ze behoorlijk last van  hebben. Doordat ze als het ware het etiket worden, verdwijnen de onderliggende kwaliteiten van dit gedrag naar de achtergrond omdat alleen het etiket nog zichtbaar is voor anderen. Zo kan bijvoorbeeld een baasspeler kwaliteiten als enthousiasme en verantwoordelijkheid inzetten om leiding te nemen. Door te onderzoeken waar het etiket mee te maken heeft en wat de impact is van het gedrag dat je laat zien krijg je zicht op je kwaliteiten, maar ook in de uitdagingen die het heeft om nieuwe kwaliteiten te ontwikkelen.  Lees ook het artikel over etiketten in de kinderyoga encyclopedie.

Maak contact met je innerlijk kind

Contact maken met je innerlijk kind is een belangrijk onderdeel om weer heel te worden. Door contact te maken weet je wat je kinderpijnen zijn, welke overtuigingen er spelen en wat je nodig hebt. Door jezelf toe te staan echt te voelen merk je dat je lichaam zich steeds meer opent, dat er dingen (trauma’s, kinderpijn, geblokkeerde ervaringen of gevoelens) naar de oppervlakte kunnen komen en je weer heel kunt worden. Door het doorvoelen kun je lichamelijk steeds beter gaan aanvoelen wanneer er iets speelt in jezelf en dit ook zelf oplossen, want je leert ook steeds beter aanvoelen wat je nodig hebt en wat je grenzen zijn. Daarnaast zorgt het contact maken met je innerlijke kind ervoor dat er meer ruimte ontstaat om écht te leven. Wanneer je het kind in jezelf meer aandacht gaat geven komt er harmonie tussen je serieuze rol als volwassene en je kind rol: de mate waarin je in staat bent je te verwonderen, te genieten, in het nu te zijn en vreugde te ervaren. Klik hier voor 3 tips om contact te maken met je innerlijk kind.



Helen door spelen

Naast het aandacht geven aan onze gekwetste kinderen om onszelf te helen, is aandacht geven aan het spelende onbevangen kind ook een helpende strategie! Spelen klinkt zo gemakkelijk. Toch staat het op de een of andere manier vaak ver onderaan de to-do-lijst van volwassenen. Die laten vaak hun verplichtingen, werk en taken voorgaan. Toch zou het boven aan je to-do-lijst moeten staan. Want door te spelen komt je geest tot rust waardoor je meer ontspanning en plezier in je leven ervaart. Tijdens het spelen is er namelijk minder ruimte voor piekeren, beredeneren, zorgen maken of andere drukte die je vaak in je hoofd hebt. Dus ik zou zeggen spelen maar…..want spelen is namelijk de tweede sleutel tot heelwording van trauma’s uit je kindertijd.

Marion van der Laarse

11 speeltips voor grote mensen

De speeltips helpen je om op een speelse manier contact te maken met je innerlijk kind. Het speelse innerlijk kind is een deel in jou dat onbevangen, puur, nieuwsgierig en authentiek is.  Wanneer? Kies een speeltip wanneer je los wilt komen van je dagelijkse beslommeringen. De speeltips geven plezier en laten je de verwondering van het kind ervaren. Je kunt de vreugde vergroten door de speeltips samen te doen met je partner, vriend, vriendin of collega.

DOWNLOAD HIER HET E-BOOK

Nieuwsgierig naar mijn kindertijd?

In mijn alllereerste podcast heb ik een openhartig gesprek met mijn 78 jarige moeder Wil Purperhart. We hebben het over mijn kindertijd, haar moederrol en de onmacht die ze heeft ervaren. Ook blikken we terug op haar kindertijd en vertelt ze over haar boek ‘Verre van Simpel’. Terugkijkend op het gesprek ben ik heel dankbaar dat ik op deze manier met mijn moeder heb kunnen praten over best wel gevoelige onderwerpen. Ik zie het als een mooie ode aan mijn moeder en hoop hiermee anderen te hebben geïnspireerd om vanuit volwassenheid een gesprek aan te gaan met hun ouders of opvoeders over hun kindertijd. Voor mij was dit gesprek in ieder geval heel helend en kan ik vanuit mijn hart zeggen dat ik dankbaar en trots ben dat Wil Purperhart mijn moeder is. Klik hier om de podcast te beluisteren, te bekijken of te lezen.

Online Innerchild Yoga Cursus

Leer in mijn nieuwste cursus  hoe je inzicht krijgt in jouw emotionele behoeftes, het ontstaan van trauma’s, kindconclusies,  overtuigingen en je maskers. En leer hoe  je het chakrasysteem kunt inzetten om  wonden uit je kindertijd op een speelse manier te helen zodat  jouw innerlijk kind weer gaat stralen.

Wat levert deze cursus jou op?
  • Je gaat luisteren naar wat je innerlijk kind jou te vertellen heeft.
  • Je leert verbinding maken met het gekwetste kind in jezelf.
  • Je leert hoe je los kunt komen van kinderpijn en lastige emoties.
  • Je gaat emotionele en fysieke blokkades in je lichaam opheffen.
  • Je gaat handelen en reageren vanuit je volwassen deel.
  • Je leert hoe je jezelf op de eerste plaats zet in je leven.
  • Je gaat jezelf helen in plaats van vernietigen.
  • Je gaat dingen doen waar je hart een sprongetje van maakt.
  • Je gaat balans  vinden en meer plezier en geluk.

Schrijf je NU in en ontvang tijdelijk 25% korting

De kortingscode = innerchild

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us