Zo leer je yoga van dieren en de natuur!
13 september 2021 

Zo leer je yoga van dieren en de natuur!

Lang geleden liepen in India een aantal wijze yogi’s rond die zich regelmatig terugtrokken in de natuur om stil te zitten onder een boom of op een berg. Ze keken heel goed naar de dieren en ontdekte allerlei dierenmanieren. Bij het opstaan en het slapen gaan maakten de dieren steeds dezelfde bewegingen. Ze strekten zich langzaam uit, waardoor hun lijf soepel bleef. Sommige dieren maakt brulgeluiden zodat andere dieren konden horen hoe sterk ze waren.  De yogi’s leerden dat ieder dier zijn eigen superkracht had. 

 

De wijze yogi's keken ook naar bange dieren en ontdekten dat als ze waren geschrokken ze hun lijf heel snel schudden om alle stress van zich af te laten glijden.  Het is een gezonde instinctieve reactie om spanning los te laten en te ontladen. Als een hert niet zijn spanning zou losschudden, zou hij het niet lang uithouden in de wildernis.  Kinderen doen dit ook als ze bang zijn. Helaas wordt het trillen van angst vaak gezien als zwakte en onderdrukken volwassenen het trillen, schudden en schokken als ze zich angstig voelen. Hierdoor blijven ze spanning vasthouden, met als gevolg dat we allerlei klachten ontwikkelen. Het trillen is een mechanisme dat ervoor zorgt dat je overweldigende gebeurtenissen kunt loslaten en weer door kunt gaan met je leven.  Door met je lichaam te schudden krijgt je levensenergie de kans om weer te stromen. Je komt uit je hoofd en haalt je energie als het ware naar beneden.  Dus shake it out!

 

Het is duidelijk dat de wijze yogi's duizenden jaren geleden al het belang van de natuur inzagen.  Ze zagen zichzelf als onderdeel van dezelfde wereld als de dieren, planten en de natuur en namen gebruiken uit de natuur over om zo de gezondheid van de mens te verbeteren. Door te kijken naar het gedrag van dieren ontwikkelden ze houdingen die verband hielden met de natuur om hetzelfde resultaat te bereiken. Als ze de dieren nadeden werden ze er zelf ook soepel en sterk van. De yogi’s keken niet alleen naar de dieren, maar ook naar de zon en de maan en andere dingen uit de natuur. Ze ontdekten dat de energie van de zon ze wakker maakten en dat ze van de energie van de maan  juist slaperig werden. Vanuit die kennis uit de natuur werden yoga en meditatietechnieken ontwikkeld om gezonder te leven. Het geheel van kennis en technieken kun je yoga noemen. ‘Yoga’ betekent ‘verbinden’. Je verbindt lichamelijke, geestelijke, mentale en spirituele elementen van het leven. 

 

Tegenwoordig maken miljoenen mensen over de hele wereld hier dagelijks gebruik van. Er zijn zoveel yogastijlen dat er voor iedereen wel een vorm is die bij hem of haar past. Denk maar aan kundaliniyoga, poweryoga, asthangayoga. yinyoga, hotyoga, boxingyoga, chakrayoga, iyengar yoga, vinyasa yoga, etc. Hatha yoga is de meest bekende yogavorm en vormt de basis van al die yogastijlen.  Wist je dat het woord ‘Hatha’ verwijst naar twee tegengestelde energieën. Namelijk HA dat zon  betekent en THA dat maan betekent.  Bij yoga gaat het om het vinden van balans tussen tegenstellingen zoals warm en koud, licht en donker. De yogi’s gingen zich steeds beter voelen en leefden een lang en gelukkig bestaan zonder stress.  

Soms voel je als een stijve hark of een stuiterbal of een echt  slome. Zou jij je wel eens minder stijf, sloom of stuiterend willen voelen? Heb je er zin in om je lekker te voelen, goed te slapen en ben je nieuwsgierig naar jouw eigen gebruiksaanwijzing? Dan heb je nu het goede boek in handen. In dit boek geef ik je mijn schatten die ik leerde in de wereld van yoga en mijn superheld Pippi Langkous. Wat heeft yoga te maken met superhelden? Meer dan je denkt. Superhelden leven hun leven als avontuur. Ze kennen hun superkracht en gebruiken deze om hun wereld beter te maken. In yoga gaat het ook over de kracht en ruimte in jou en het gaat over dingen veranderen zodat je het beste uit jezelf kunt halen. Het boek zit boordevol vrolijke oefeningen die je soepel, sterk, relaxed en gezond houden. 

Klik hier om het kinderyoga boek te bestellen>>
 

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen
Onze geselecteerde opleidingen komen in aanmerking voor het Stap-Budget.  Met het STAP-budget  ligt er  € 1.000,- subsidie voor je klaar om te investeren in jouw passie, persoonlijke ontwikkeling en groei. Doe alvast een voorinschrijving en geef aan welk opleidingspakket je wilt en wanneer je wil starten.

De nieuwste blog ontvangen?

Meld je aan op onze lijst. 

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us