Wiebelyoga voor wiebelkonten

Door: Sabrina van Kerckhove

Kinderyoga op een wiebelplank

Een wiebelplank is de nieuwste trend in Kinderyogaland. Ze zijn helemaal hot! Een houtenplank waar je oneindig op kan spelen. Een wiebelplank maakt je yogalessen vernieuwend en dat tikkeltje uitdagender. Want het prikkelt en stimuleert de fantasie voor iedereen. Een wiebelplank is iets dat jong en oud laat bewegen. Iedere leeftijd bekijkt en ervaart het helemaal anders en dat is nu net het leuke aan de wiebelplank. Een plank die op een speelse en zeer doeltreffende manier het lichaamsbewustzijn en het evenwicht ondersteunt. Inspanning en ontspanning wisselen elkaar af en elk kind stapt trots en vol zelfvertrouwen van zijn plank af op het einde van de les.  Zelfs met een enkele wiebel plank in je les kan je een twist gaan geven aan de bekende oefeningen en komen alle wiebelkonten aan hun trekken.

Waar is het goed voor?

Wiebelen op de plank geeft een andere bewegingservaring dan zelf bewegen. Het kind wordt bewogen en moet op die bewegingen reageren. Wiebelen op de plank is een goede manier om het evenwichtsgevoel te oefenen en het bewustzijn van lichaamshouding en beweging te vergroten. Door de ritmische bewegingen ontstaat er meer rust in lichaam en hoofd. Kinderen werken op de plank aan hun grove motoriek, kracht, coördinatie en concentratie. Door het heen en weer bewegen kruisen ze telkens weer hun middellijn. Naast bovengenoemde positieve effecten  helpt het kinderen ook op deze manieren:

  • Stimuleert het spel, fantasie en creativiteit.
  • Versterkt de spierkracht in het lichaam.
  • Ontwikkelt van aandacht en concentratie.
  • Verbetert balans en coördinatie.
  • Nodigt uit om te experimenteren

Oorsprong van de wiebelplank

Een wiebelplank, ook wel balansbord genoemd, vindt zijn oorsprong in de Waldorf scholen. Beter bekend als de vrije school of Rudolf Steiner onderwijs. De wiebelplank is dus niet helemaal nieuw. De term wiebelyoga is iets van de laatste jaren. De houdingen die je op de plank doet zijn wel al meer dan 5000 jaar oud. Maar door de plank krijgt yoga een leuke twist en werk je net even anders aan kracht en balans.  Overigens zijn kinderen geboren yogi’s en met hun fantasie en creativiteit doen ze uit zichzelf al de gekste caperiolen op de plank.

Alles is mogelijk in de ogen van een kind

Je wiebelplank is wat je er zelf met bedenkt en niet enkel een plank waar je heen en weer met wiebelt. In de ogen van een kind is het zoveel meer dan een houten plank, een brug waar ze kunnen overstappen of een wiebelbrug die door de jungle gaat. Een rug van de olifant die hun naar het eind van de wereld brengt. Een holletje van een molletje waar ze zich lekker kunnen gaan verstoppen. Of dat eiland in de zee waar ze kunnen gaan rusten. Als een kikker springen in het water van blad naar blad. Een kind zal wiebelen, waggelen, kruipen, springen en nog zoveel meer.  Een hele wereld vol avonturen zal voor je opengaan.

Het opstarten en afsluiten van je les

Bouw een vast ritueel op in je wiebelyogales.  Zo kun je de les starten met een actieve zonnegroet en afsluiten met een rustmoment in het wiebelbedje.  Begin en eindig je wiebel les steeds op dezelfde manier. Zo weten ze steeds wat er van hun verwacht wordt. Je kan ook bij de afloop van de les iets bouwen met je wiebelplanken.  Het middenstuk van je les kun je elke keer een ander thema geven waarin de bekende oefeningen zoals houdingen, samenspel, massage en meditatie in een doorlopend verhaal terugkomen. Favoriete thema’s zijn indianen, sprookjes, in de zee of een reis naar de maan.

 

Stel je flexibel op in de les

Kinderen gaan graag op ontdekking, het avontuur dat je voor ogen hebt zal niet altijd lopen zoals je dat zelf wenst. Een kind zal ook niet altijd meegaan in een avontuur zoals je het in je voorbereiding hebt. Stel je op die momenten flexibel op naar de kinderen en ‘go with the flow’ en laat je verrassen waar kinderen zelf mee komen.

 

Veiligheid en je wiebelplank

De veiligheid en het gebruik van je wiebelplank. Veiligheid is steeds belangrijk in elke les die je geeft. Pas altijd op met vingers en tenen bij de randen van de plank. Neem ook enkel de plank vast aan de korte zijde. Zorg dat je voldoende ruimte hebt tussen je wiebel planken zodat ze niet tegen elkaar botsen. Plaats je plank altijd op een vlakke ondergrond en op een yogamatje. Liefst spelen we op blote voeten dat je niet kan gaan uitglijden. Zorg voor voldoende ruimte rondom de wiebelplank en plaats de plank altijd op een vlakke ondergrond. En in deze tijd is de schoonmaak ook niet onbelangrijk. Je kunt het best de wiebelplank afnemen met een vochtige doek, eventueel met een ecologisch schoonmaakmiddel. Daarna wrijf je de wiebelplank met een droge doek na.

Samen wiebelplezier beleven

De wiebelplank kan je ook inzetten om met zijn tweeën te gebruiken. Samen met je kind of gewoon samen op de wip in de les. Samen in je boot op het water, laat je meedrijven door de stroom. Samen masseren is niet alleen leuk om te doen, het geeft ook ontspanning en een gevoel van verbondenheid. Ook hier gebruiken we de wiebelplank ten volle. Zet de planken in een lange brug en masseren maar.

Wiebelyoga voor kersverse ouders

Er is zelfs wiebelyoga voor ouder en baby. Het samen liggen en wiebelen op de plank vinden is geweldig en zowel ouder als kind komen helemaal samen in balans. Bovendien geeft het een gevoel van verbondenheid en herkenning bij de baby als hij of zij zachtjes heen en weer wordt gewiegd op de buik van mama (of papa). Anouk Wiegman is net moeder geworden van een prachtige zoon en schreef er een persoonlijke blog over. Nieuwsgierig? Klik hier om het te lezen>>

Wiebelplanken in soorten en maten

Je hebt wiebelplanken in alle soorten vormen en maten, ze bestaan al jaren maar zijn weer populair geworden na een marketing stunt van het Nederlandse merk wobbel. Er is voor iedereen wel een bord op zijn of haar wens geschikt.

  • Wobbel heeft planken in verschillende maten die verkrijgbaar zijn met en zonder vilt als ondergrond. Sinds kort is er ook een ronde wiebelplank.
  • Het Belgische merk We-Rock heeft 4 verschillende vormen. Het Rockerboard classic, moon en twister heeft er nu ook een zusje bij My mini rocker kan je gebruiken vanaf 12 maand.
  • Het Hongaarse merk Creatimber heeft wiebelplanken in een uniek ontwerp en met de hand gemaakt. Ze zijn budget vriendelijk, maar laat wel net iets langer op zich wachten als je er een bestelt.
  • Het Nederlandse merk Kinderfeet zijn verkrijgbaar in naturel, rainbow of wash en is een plank die geadviseerd wordt vanaf 18 maand.
  • Het Duitse merk Das Brett heeft wiebelplanken in de kleuren rood en mint en Naturel met een kurk laagje aan de onderkant.

E-book met 9 beste wiebelyoga poses ontvangen? Klik hier om het te downloaden!

 

TIP: BESTEL HIER JE WOBBEL WIEBELPLANK

 

Heb je zelf ook nog tips? Deel je tip hieronder de blog.

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us