EFT

EFT is een afkorting voor Emotional Freedom Techniques. Met behulp van deze therapeutische interventietechniek kan de emotionele lading van (traumatische) gebeurtenissen, herinneringen en lichamelijke pijn worden geneutraliseerd. EFT werd bedacht door Gary Craig. EFT heeft betrekking op de basisbehoeften aan voeding, een veilige hechting, voorspelbaarheid, verzorging en erkenning. Wanneer niet aan deze behoeften wordt voldaan of deze worden genegeerd, dan ontstaan er spanningen. Dit kan de emoties angst, verdriet of boosheid oproepen. Door middel van EFT krijg je inzicht in het gedachtepatroon dat achter deze emoties schuilt en leer je een veelal negatieve gedachtecirkel te doorbreken, hierdoor kom je tot zelfontplooiing. EFT is gebaseerd op de pyramide van Maslow. Abraham Maslow was een Amerikaanse klinisch psycholoog. Hij is een van de bekendste vertegenwoordigers van de humanistische psychologie. In de Humanistische psychologie gaat de aandacht vooral uit naar de behoeften van de mens.  Maslow onderscheidt vijf behoefteniveaus in menselijk gedrag: primaire biologische behoeften, bestaanszekerheid, sociale behoefte, erkenning en zelfontwikkeling.

 

EFT met kinderen

EFT werkt ook bij kinderen. EFT is veilig en kan op alle kinderen toegepast worden, van baby tot adolescent. EFT is hèt hulpmiddel voor ouders, opvoeders, coaches en docenten die met kinderen te maken hebben. Iedereen kan het leren. Met EFT kun je iets bijzonders doen. Ieder kind heeft angsten en trauma’s. Sommige hebben problemen op school (leerproblemen, pesten), een onveilige thuissituatie, ernstige ongelukken, ziektes, dood of aandoeningen die problemen geven (ADHD, dyslexie, autisme, etc.). EFT kan kinderen helpen om emotioneel onbelemmerd verder te kunnen ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen?

Stappenplan om EFT toe te passen 

Bepaal het probleem, de klacht of emotie waar je met een kind aan wilt werken. Bijvoorbeeld: “ik ben bang om in het kringgesprek tijdens de kinderyoga iets te vertellen aan de groep”.

Formuleer een startzin en herhaal deze 3x hardop. Deze begint met: “Ook al” of “hoewel” … (ik bang ben om iets te vertellen aan de groep) …”Ik accepeer mezelf, volledig en compleet”. Klop tegelijkertijd zachtjes op de zijkant van je hand aan de kant van je pink. Dit noemen we het karatepunt.

  1. Denk aan je probleem,  klacht of emotie (in dit geval angst) terwijl je 6-8x klopt op de volgende (accupunctuur)punten:
  2. Binnenkant wenkbrauw(en).
  3. Buitenzijde van je oog/ogen.
  4. In het midden onder je oog/ogen.
  5. In het midden onder je neus.
  6. In het midden tussen je onderlip en je kin.
  7. Naast het borstbeen, waar de sleutelbeenderen aansluiten.
  8. Onder je oksel (voor vrouwen ter hoogte van het bh bandje).
  9. Bovenop je hoofd.
  10. Adem diep in door je neus en uit door je mond. Hiermee kun je spanning loslaten.
  11. Herhaal deze serie zo vaak je maar wilt.


Voordat je begint

Voor je start kun je het probleem een cijfer geven. Stel dat jouw angst-cijfer in dit voorbeeld een 9 is, dan kun je net zo vaak de oefening herhalen tot je bij 0 (of een ander lager, voor jou acceptabel, cijfer) uitkomt. Als kinderyoga docent kun je ontspanning bij de kinderen bijvoorbeeld herkennen aan: gapen, verminderde spierspanning en een zachtere blik in de ogen. EFT helpt om je energie weer vrij te laten stromen en negatieve gedachten in je onderbewustzijn positief om te buigen. Door EFT leren kinderen zichzelf te waarderen zoals ze zijn. Op deze manier stimuleer je het zelfvertrouwen, het zelfrespect en de eigenwaarde van kinderen.

Boekentip: Klop, klop – Theo Legters